Despre febra la copii
Febra nu este o boală, ci un semn al acesteia. Cel mai adesea, la copil febra este cauzată de o infecție (virală sau bacteriană) și este dovada că organismul luptă împotriva ei, deci copilul are un răspuns imun adecvat. Nu doar infecțiile pot cauza febra, există o multitudine de alte boli care se pot manifesta așa: insolația, supraîncălzirea, deshidratarea, boli metabolice, neurologice, autoimune, cancere, leucemii ș.a.m.d. Cauza exactă a febrei și diagnosticul bolii se face doar în urma unui consult medical.
CÂND CONSIDERĂM CĂ UN COPIL ARE FEBRA?
Copiii, mai ales sugarii și copilul mic au temperatura corpului mai crescută decât adultul, fără ca aceasta să fie semn de boala. Considerăm febra doar atunci când temperatura corpului trece de 380 C. Valorile încadrate intre 38-38,50C se numesc febră ușoară, cele între 38,6-39,9oC sunt febra moderata, iar cele > 400C reprezintă febra înaltă.
CUM MĂSURĂM FEBRA?
La sugar și copilul mic (pana în 3 ani) cea mai exactă măsurare este cea intrarectala (nu se scade și nu se adaugă nimic la valoarea arătată de termometru). Nu se mai folosesc termometrele pe bază de mercur datorită riscului mare de accidente. Pentru masurarea intrarectală, se folosește un termometru electronic cu cap flexibil.
În prezent există pe piață o multitudine de termometre pentru măsurarea temperaturii la nivelul frunții, a pavilionului urechii sau chiar termometre tip suzetă, însă valorile date de acestea nu sunt mereu exacte. După vârsta de 3 ani, putem face măsuratoarea la axilă (dacă copilul cooperează) sau la nivelul pavilionului auricular.
DE CE ESTE IMPORTANT SĂ TERMOMETRIZĂM COPILUL?
Un sugar nu poate să ne spună ce anume îl deranjează, de cele mai multe ori singurul semn ca bebe nu se simte bine este dat de febra (mai mult de jumătate din prezentarile de la camera de garda sunt pentru febra) Medicul o să vrea sa știe o valoare exactă a acesteia pentru a putea sa vadă gravitatea situației și sa recomande cea mai buna metoda de a scadea febra. Curba febrila (evolutia temperaturi pe parcursul zilei și pe parcursul a mai multor zile) este un indicator esential în stabilirea evoluție bolii. Dacă copilul prezinta febra mai mult de trei zile de la inceperea tratamentului prescris sau dacă febra reapare, se impune o reevaluare medicala.
CE PUTEM FACE CÂND COPILUL ARE FEBRĂ?
MĂSURI FIZICE HIPOTERMIZANTE:
Cel mai simplu și la indemână gest este acela de a dezbrăca copilul.
Despre febra copilului
Copilul febril nu are voie să stea acoperit, să aibă șosete sau căciulă, toate acestea împiedicându-l să își răcească corpul și în plus pot duce la o creștere suplimentară a temperaturii.
Camera trebuie aerisită, temperatura aerului din camera trebuie să fie în jur de 18-21 grade.
Oferiîi des lichide copilului (sân, apă, ceai, supă – în funcție de vârstă). Copilul febril poate să se deshidrateze (cu cât copilul este mai mic cu atât deshidratarea se produce mai repede). Lichidele nu trebuie să fie calde (atenție la riscul de arsură al mucoasei bucale când oferiți ceai sau supă) și nici reci, oferiți lichide la temperatura camerei în cantități mici și dese.
Baia este o metodă perfectă de a scădea temperatura corpului și nu produce un disconfort suplimentar copilului (deobicei aceștia sunt încântați de bălăceală). Apa de baie trebuie să fie cu 2 grade mai mică ca temperatura corpului și apoi mai poate să fie răcită progresiv până la minim 360C.
Se mai pot face impachetari într-un prosop ud. ATENȚIE nu faceți împachetări în nimic altceva în afară de apă. Este interzisă folosirea de spirt, oțet sau orice altă formă de alcool sau altă substanță pentru împachetări. Există riscul de leziuni cutanate ( arsuri, reacții alergice, dermatite) și intoxicație acută cu etanol (un copil care pică într-un somn profund după impachetari sau masaj cu alcool este un semn de intoxicație). Alcoolul se absoarbe prin piele (cu cât copilul este mai mic cu atât rata de absorție crește). Deasemenea alcoolul se evaporă în contact cu temperatura crescută a corpului și vaporii sunt inhalați de copil. Încercați să vă gândiți că vreți sa răciți o sticlă plină cu apă fierbinte și pentru asta puneți sicla într-o cadă cu apă rece sau o înveliți în prosoape îmbibate cu apă rece. Sticla va ceda din căldura ei căzii cu apă, respectiv prosopului. Acest principiu fizic prin care obiectul cald cedează căldura obiectului rece este cel pe care îl folosim să scădem febra unui copil. Prin urmare nu avem niciun beneficiu suplimentar dacă adăugăm alcool sau orice altceva apei.
MĂSURI MEDICAMENTOASE:
Doar după ce am făcut toți pașii de mai sus și febra nu cedeaza, putem să luăm în considerare tratamentul medicamentos. ATENȚIE LA DOZARE: în pediatrie, dozele se calculează în funcție de greutatea corporala și nu după vârsta ( la un an un copil poate sa aibă 8 kg iar altul 13 kg, deci nu o să putem sa dăm aceeași doza în ambele cazuri). O dozare exactă se poate face mult mai ușor cu antitermicele sub forma de sirop. Supozitoarele se pot folosi doar dacă doza unui supozitor este potrivita pentru greutatea copilului ( acestea nu pot fi divizate ). Discutati cu medicul copilului înainte de ai administra orice medicament. Acesta o să stabileasca exact tipul de antitermic, doza exactă precum și intervalul intre administrari. Nu administrati doze mai mari sau la intervale mai mici de timp ca cele recomandate de medic. Un antitermic administrat pe cale orala își face efectul în 30-40 minute de la administrare, interval de timp în care temperatura corpului poate sa crească, fără sa însemne ca medicamentul nu este bun. Încercați sa controlati febra cu măsurile nemedicamentoase discutate mai sus pana antitermicul își face efectul.
Tratamentul febrei este unul simptomatic, are rolul de a reduce disconfortul cauzat de aceasta, însă nu tratează cauza care a dus la apariția ei, deci nu tratează boala de fond. Este important să aveți un diagnostic cât mai rapid de la apariția febrei, pentru a putea trata cauza.
DE NOTAT:
1.Persistența febrei mai multe zile sau valoarea crescută a acesteia NU impun administrarea de antibiotic. Antibioticul este util doar în infecții bacteriene. Administrarea lui în infectii virale prelungește evolutia bolii, slăbește apărarea organismului și poate duce la dureri abdominale, gastrite, duodenite, enterocolite.
2. În timpul unei eruptii dentare, copilul poate sa aibă o temperatură ușor crescută, maxim pana la 38,50C. Diagnosticul de sindrom de erupție dentară îl pune medicul în urma unui control, atunci când nu există alte semne de boală. De multe ori părinții întârzie consultul medical, punând pe seama dintilor simptomele copilului și în felul acesta se pierde timp important în care copilul nu primește tratament adecvat și ajunge la medic când starea de sanatate este mult alterată. NU există febra de 39-400C data de o eruptie dentară. Administrarea de medicamente pentru durere (Nurofen, Brufen, Algin, Paracetamol, Novocalmin s.a.m.d) pot să mascheze febra.
3.CUMPĂTAREA este cheia.
NU administrați copilului antiinflamatoare pentru ca acesta este agitat, că plânge mai mult sau pentru că doarme mai puțin. În exces ele sunt toxice, solicită inutil rinichii și ficatul și maschează evoluția bolii. Nurofenul nu ajută un copil să doarmă mai bine!!!
Tot mai des părinții hotărăsc să lase copilul sa lupte cu infecția, să nu intervină, să lase organismul să capete imunitate. Se zice că febra e buna. DA, febra e semn ca organismul luptă, că avem răspuns imun. NU uitați totuși de convulsiile febrile. Ele apar la cresteri ale temperaturii peste 38,50C și sunt cauzate de imaturitatea sistemului nervos central. Ele apar la copii cu vârsta intre 6luni și 5ani cu incidența maximă în jurul vârstei de 18 luni. Deși ele nu dau afectare neurologică pe termen lung, impactul emoțional pentru părinte este unul foarte mare.